Testujeme kabely do elektromobilů

PŘÍPADOVÁ STUDIE

Testování kabelů do elektromobilů snadno a rychle...asi za 17 vteřin

V našem oboru automatizace výroby, tedy přesněji EOL testování, se tato otázka řeší denně. Kdy se ještě vyplatí zaměstnat několik pracovníků a kdy pořídit stroj, jsou vůbec pracovní síly na trhu dostupné a zvládnou práci, kterou je při 100% kontrole potřeba provést perfektně?

Přesnost stroje pro testování je ale jen jedním, nikoli jediným argumentem. Dalším je také jeho dlouhodobá výdrž a hlavně nedostatek volných kapacit na trhu práce, který je v poslední době na některých místech až kritický. V určitých situacích je řešením kombinace obou – tedy lidské práce a stroje. Stejně tomu bylo v případě našeho řešení pro end of line testování kabelů do elektrických aut.

Se zákazníkem, který si u nás toto řešení objednal, spolupracujeme již několik let, proto se na nás obrátil i v tomto případě. Zadáním tentokrát bylo vymyslet a postavit stroj, který bude provádět kontrolu kabelů do elektrických automobilů, kde kabely bude do stroje vkládat pracovník výstupní kontroly.

Naši inženýři tedy sestavili řešení, kde obsluha zacvakne kabel do připravené fixtury a pomocí otočného stolu dopraví dovnitř stroje. Tam robotické rameno spolu s 3D profiloměrem kabel zkontroluje a laserový popisovač označí šarží. Program potom obsluhu informuje zda je kabel správně vyrobený, na displeji se také zobrazí náhled kabelu.

Toto řešení je prvním ze série podobných strojů. První stroj je dodaný a nainstalovaný u zákazníka, a náš tým už pracuje na jeho druhé verzi, která bude kontrolovat kabely až do délky 2,5 m.
Přesdílet článek na sociálních sítích
Facebook
LinkedIn

Hledáte podobné řešení pro váš projekt? Napište nám, obratem se vám ozveme a probereme možnosti spolupráce.

    Slavnostně přísaháme, že s vaší emailovou adresou budeme zacházet s maximální úctou a budeme ji používat pouze pro dobro, a také vám budeme zasílat newslettery plné užitečných technických informací. Přečtěte si naše zásady GDPR.