Všechno je chytřejší, dokonce i skla do aut

PŘÍPADOVÁ STUDIE

Všechno je chytřejší, dokonce i skla u automobilů, aneb kontrola samostmívání skel

Před dvěma lety nás oslovil globální výrobce automobilových komponent s požadavkem na testování tzv. smart glass, která chtěli začít vyrábět. Úplně přesně se jednalo o testování řídící jednotky pro tato „chytrá skla“.

Během fáze návrhu jsme jednali s několika pobočkami firmy i ostatními dodavateli, to bylo zároveň náročné i zajímavé. Navíc nás uprostřed projektu zastihl Covid, a tak jsme si vyzkoušeli jak testování na dálku z hotelu, kde byli kolegové v karanténě, tak i oddělená pracoviště ve výrobě u zákazníka z důvodu nařízené izolace.

Technologie
Software jsme postavili na TestStandu, který už zákazník používal, dále bylo nutné propojit komunikaci po sběrnici LIN, a řešení zahrnovalo také izolační testování. Zajímavostí bylo, že zákazník si testovací sekvenci vyvinul na svém R&D oddělení a my jsme ji pak oživili na novém HW, který byl určený pro výrobu, a integrovali jsme jej do výrobní linky.

Řešení se samozřejmě objednávalo s předstihem a my jsme na něm také s velkou časovou rezervou začali pracovat, změny se ale dělají v každém projektu na míru a nebylo tomu jinak ani v tomto případě, popisuje vedoucí projektu, Zenon Kuder:
Co je smart glass (PDLC) a proč se mu říká chytré sklo?




PDLC, které ve své podstatě dělá chytré sklo (smart glass) chytrým, má schopnost náhodně rozptylovat nebo propouštět světlo v závislosti na tom, zda je na něj působí nějaký elektrický podnět. Tohoto podnětu se obvykle dosáhne pomocí střídavého napětí, které vytváří střídavé elektrické pole napříč materiálem PDLC.




PDLC je však jen tak chytrý, jak chytrý je řídicí systém, který změnu stimuluje, což může být třeba tlačítkový spínač, světelný senzor nebo i systém automatizace budovy. U automobilů se tato chytrá skla používají hned z několika důvodů – zatmavení skel při vysvitnutí slunce je ten hlavní z nich, nabízí ale i zvukovou a tepelnou izolaci.




Podle kanadského technického serveru MUO (MakeUseOf), se díky stále dostupnějším technologiím dočkáme masového použití chytrých skel už za 2 – 3 roky.

„Linka se objednávala v předstihu a my jsme chtěli taky v předstihu nachystat věci, ale v R&D se mezi tím ještě změnily specifikace, takže jsme některé návrhy průběžně upravovali. Ale to nám nevadí, protože se změnami počítáme a máme je rádi 😊. Pro zajímavost v našem +/- listu (dokument pro sledování změn) máme u tohoto projektu 47 položek.“

I přes různé peripetie a pandemii byl tento projekt tak úspěšný, že stejné řešení zákazník objednal za rok znovu, pro jiný typ automobilu.

Řešení nabízí:

  1. EOL testování
  2. Měření izolačního odporu
  3. Spolupráce více systémů
Sdílejte tento článek
Facebook
LinkedIn
Stáhněte si článek v pdf

Hledáte podobné řešení pro váš projekt? Napište nám, obratem se vám ozveme a probereme možnosti spolupráce.

    Slavnostně přísaháme, že s vaší emailovou adresou budeme zacházet s maximální úctou a budeme ji používat pouze pro dobro, a také vám budeme zasílat newslettery plné užitečných technických informací. Přečtěte si naše zásady GDPR.