End of Line testování

End of Line testování

End of Line testování (EOL) je důležitým aspektem ověřování produktů ve výrobních společnostech. Účelem EOL testování je zajistit, aby žádné vadné díly neopustily výrobu.

To je zvláště důležité tam, kde se testuje 100 % produktů opouštějících výrobní závod. Jako například v automobilovém průmyslu, ale i jiných oborech, kde se vyrobené díly instalují do aut a dalších technologických celků, a selhání jednoho systému často vede k selhání celku.

Testovací řešení na konci výrobní linky (odtud EOL = End of Line), testují vyrobené produkty různým způsobem. Měřením, vizuální kontrolou a ověřováním funkčnosti. Některé příklady testovacích metod a charakteristik nebo funkcí testovaných v automobilovém průmyslu a výrobě spotřební elektroniky zahrnují:
  • Vizuální testování (např. tvar, délka a osazení kabelů, nebo automatická optická kontrola barev).
  • Akustické/zvukové testování (např. testování reproduktorů nebo správného zvuku požárních hlásičů).
  • Testování elektrických funkcí (např. ověření funkčnosti elektronických řídicích jednotek, mobilních telefonů atd.).
  • Mechanické testování (např. testování točivého momentu motoru vozidla).
  • Testování těsnosti (např. testování těsnění skříně turba).
EOL neznamená testovací metodu jako takovou. Znamená místo, kde se v reálném čase testuje 100 % produktů podle předem definovaných funkcí a charakteristik na konci výrobní linky. Úspěšná testovací platforma EOL na lince nebo mimo ni, je zásadní také z finančního hlediska, protože správné otestování produktů chrání zákazníka před vysokými potenciálními ztrátami. Zároveň je dobré si uvědomit, že 100% testování se nevyplatí všem – pro někoho je lepší risknout reklamaci a pak měnit kus za kus. V automotive výrobě s vysokými pokutami za NOK díl je 100% testing nutnost, aby se těmto pokutám zamezilo.

Moderní EOL systémy jsou hlavní součástí kontroly kvality a měly by splňovat následující parametry:
  • Splňují specifické průmyslové normy.
  • Jsou vybrány a navrženy tak, aby testovaly přesně to, co zákazník potřebuje.
  • Jsou modulární a lze je upgradovat.
  • Mají řízení přístupu se správou uživatelů (protokoluje změny a je chráněn heslem, nebo je jinak zabezpečen).
  • Spolehlivý (možnost měření je spolehlivá a diagnostický systém důvěryhodně varuje před vnitřními závadami nebo problémy).
  • Jsou v rámci možností rychlé (doba cyklu testu je krátká, podle skutečných technologických možností).
Většina EOL řešení se vyrábí na míru, případně se již existující řešení upraví podle potřeb zákazníka.

Na našich stránkách má EOL testování celou sekci, vytvořili jsme například řešení pro testování USB hubů v automobilech, kontrolu audio konektorů a kabelů, nebo třeba jednotek, které v případě nehody vašeho automobilu automaticky zavolají pomoc.

Přesdílet článek na sociálních sítích
Facebook
LinkedIn

Hledáte řešení pro End of Line testování? Napište nám, obratem se vám ozveme a proberema vaše potřeby a dotazy.

    Slavnostně přísaháme, že s vaší emailovou adresou budeme zacházet s maximální úctou a budeme ji používat pouze pro dobro, a také vám budeme zasílat newslettery plné užitečných technických informací. Přečtěte si naše zásady GDPR.