R&D projekt stanice pro nahrávání obrovského množství dat

ČLÁNEK

Naše uploadovací stanice zvládne naráz nahrávat data až z 64 SSD disků

Během téměř 10 let, kdy se pohybujeme v oblasti průmyslové automatizace jsme navázali spoustu dlouhodobých partnerství. Díky nim máme možnost se podílet na zajímavých projektech už od jejich výzkumné a vývojové části.

Jeden takový projekt začal i v roce 2022. Výrobce automobilů řešil problém s nahráváním velkého množství dat posbíraných během zkušebních jízd nových typů automobilů. Problém byl nejen ve velkém objemu naráz stahovaných dat, ale také v tom, že zkušební jezdci potřebovali, aby bylo řešení jednoduché na ovládání a odolné proti lidské chybě.

Zákazník si v první fázi sestavil prototyp řešení z komponentů, které měl v tu chvíli k dispozici. Sestava sice řešila základní problém – tedy data z SSD disku nahrála a uložila, měla ale velkou spoustu zádrhelů a neřešila žádné další zákazníkovy potřeby. Navíc do ostrého provozu, kdy se bude ve dni stahovat ve špičce až 16 disků najednou (v jedné lokaci) by určitě nestačila.

Vzhledem k nedostatku interních kapacit a know-how jak vytvořit state of the art řešení oslovil zákazník Kentigen, abychom mu dané řešení navrhli.

U začátku projektu byl náš Systems Engineer, Zenon Kuder:

„Původní řešení zákazníka nemělo kapacitu pro paralelní nahrávání více disků, jednak šlo z HW pohledu pouze o notebook, ke kterému se ručně připojovaly disky a ze strany SW to vyžadovalo několik kroků, což obsluhu samozřejmě zdržovalo."

Naším úkolem tedy bylo navrhnout řešení, které umožňuje rychlé a bezpečné stahování dat, která lze následně identifikovat (z kterého SSD disku se data stáhla a jaký uživatel data nahrává).

Po prvotní analýze potřeb jsme navrhli řešení uploadovací stanice s jednoduchou obsluhou, která umí naráz nahrávat informace až z 64 SSD disků. Celková kapacita zvládne zpracovat až 5–10 TB za týden a jedno auto (kapacita systému je samozřejmě vyšší než jeden vůz) . Systém má navíc velmi jednoduché ovládání kdy pomocí průvodce je zkušební jezdec proveden celým procesem přihlášení, založení disků, a uvolnění prázdných disků pro další jízdní zkoušku. Systém si následně řídí nahrávání ze všech disků plně automaticky.

Řešení navíc nabízí další důležité plusy:

  1. Kompletní servisní podporu a záruka za systém a jeho funkčnost.
  2. Systém lze jednoduše a relativně rychle replikovat ve chvíli, kdy bude zákazník potřebovat navýšit kapacitu.
  3. Odpadly další potíže jako chybná identifikace SSD disku, snadná záměna a ztráty během stahování dat.

IT hardware (server) s dostatečnou propustností pro toto řešení navrhla společnost Arion, která je naším dlouhodobým partnerem v oblasti IT.

Vizualizace uploadovací stanice

Sdílejte tento článek
Facebook
LinkedIn
Stáhněte si článek v pdf

Líbí se vám toto řešení? Napište nám o kompletní prezentaci s detailním popisem parametrů.

    Slavnostně přísaháme, že s vaší emailovou adresou budeme zacházet s maximální úctou a budeme ji používat pouze pro dobro, a také vám budeme zasílat newslettery plné užitečných technických informací. Přečtěte si naše zásady GDPR.